החוק למניעת אלימות במשפחה, תשנ"א-1991 מעניק הגנה לאדם החווה במסגרת המשפחתית אלימות קשה - פיזית או נפשית.
בית המשפט יכול להוציא צו הגנה במקרה של אלימות או חשש לאלימות במשפחה מכל סוג שהוא.
צו הגנה ניתן להגיש בכל בתי משפט השלום ובכל בתי המשפט לענייני משפחה בארץ (כאשר הנפגע הוא קטין מתחת לגיל 18, ניתן להגיש את הבקשה בבית המשפט לענייני משפחה בלבד).
אלימות במשפחה: סכנת חיים או תלונת שווא?
חובה למנוע את הרצח הבא של אשה ע"י בן זוגה, אבל יש גם למנוע מעצר שווא של גברים חפים מפשע בעקבות תלונת שקריות ומגמתיות. הפתרון: בדיקת פוליגרף
מאת: עו"ד גל שר טוב
25 נשים נרצחו מתחילת השנה, על רקע אלימות במשפחה - מדובר בנתון מזעזע, שצריך לעורר כחברה את כולנו. כיום יש בישראל כ-200 אלף נשים הסובלות מאלימות במשפחה, חיות בטרור ומצויות בסיכון להיות קורבן הרצח הבא.
הבעיה העיקרית, המלווה את הטיפול המשטרתי בתיקי אלימות משפחה, היא כי רוב האירועים מתרחשים בחדרי חדרים, בין 4 קירות. פעמים רבות, הנוכחים והעדים היחידים הם בני הזוג עצמם.
במקרים אלה, מקרים בהם מדובר ב"מילה כנגד מילה", המערכת רוצה לספק הגנה מקסימלית אמיתית לנשים, שהן קורבן לאלימות במשפחה וחיות בפחד, גם אם אין ראיות חיצוניות המעידות על תלונתן. זאת, כדי למנוע את הסיכון שהן יירצחו.
מהן ההגנות שמספקת המערכת לאשה המתלוננת במשטרה על אלימות במשפחה?
כיום ישנה מודעות רבה יותר לנושא, שיחת טלפון אחת למשטרה וניידת תגיע תוך זמן קצר, תייצר הפרדה ותתחקר את הארוע. במקרה שעולה חשד לביצוע עבירות אלימות, הגבר יעוכב/יעצר והחקירה תמשך בתחנת המשטרה. במידה וימצא כי ישנן ראיות,
ידוע כי כל מה שאשה צריכה לעשות, כדי להוציא גבר אלים מהבית, הוא להתקשר למשטרה ולספר כי הגבר איים עליה. אף קצין חקירות לא ייקח אחריות לקריאה שלא נענתה כראוי. סביר מאוד להניח שהגבר ייעצר, יבלה לילה במעצר וישוחרר מבית המשפט בבוקר למחרת, עם צו הרחקה.
מדובר בפגיעה מידתית בחירותו של הגבר ואולי אף בשמו הטוב, אך מדובר בהחלטה השומרת על בטחון האשה שהתלוננה באופן מיידי.
מהי הבעייתיות בהגנה מיידית הניתנת לנשים המתלוננות על אלימות במשפחה?
אחת הבעיות עמן מתמודדת המערכת, היא בעיית תלונות השווא, הנעשות על גבם של לא מעט גברים חפים מפשע, כמו גם על גבן של נשים הזקוקות באמת להגנה. לא אחת, נעשה שימוש לרעה בהליכים אלה, שנועדו להגן על נשים החוות אלימות ממשית, ומוגשות תלונות שווא על אלימות במשפחה. זאת, במטרה לחזק הליכים משפטיים אחרים, כגון: הליכי גירושין, סכסוכי רכוש וירושה, מאבק משמורת על ילדים ועוד.
מדוע תלונת שווא כה בעייתית?
ניקח לדוגמה מקרה של גבר צעיר, שפנה למשרד הח"מ. אותו גבר נעצר בחשד לאיומים ואלימות קשה כנגד אשתו. אשתו טענה שהוא הלך אחריה ברחוב, איים עליה, תקף אותה ועשה בה מעשים מצמררים. אותו גבר הוכנס מיידית למעצר לילה, שאף הוארך בהוראת שופט.
בזמן שהגבר היה עצור, איתרנו מצלמה שהיתה מותקנת במסלול שבו האשה טענה שהלכה והותקפה. לפי התיעוד, היה ברור שהיא שיקרה ולא היו דברים מעולם. עם הצגת הסרטון, המשטרה שחררה את העצור בו במקום. התיק נגדו נסגר.
במקרה אחר, הגיעה למשרד הח"מ אשה שבעלה היה עצור מזה מספר חודשים, בעקבות תלונה שהיא הגישה נגדו על תקיפה חמורה. בפועל, התברר שלא רק שהיא בדתה את הסיפור, אלא שחברה טובה שלה העידה לטובתה, מה שחיזק את תלונתה והביא לנקיטת אמצעים חמורים נגד בעלה.
האשה הגיעה כדי להתייעץ ולבדוק האם ניתן בדרך כלשהי לשחרר את הבעל. מרגע שהאשה הבינה כי הדרך היחידה היא להתוודות ולקחת את הסיכון שתועמד בעצמה לדין, היא עזבה את המשרד ולא חזרה. בסופו של דבר, אותו גבר נשאר במעצר ועשוי אף לתת את הדין על מעשה שכלל לא עשה.
מדוע תלונות שווא פוגעות הן בגברים הסובלים מתלונות אלה והן בנשים הסובלות מאלימות?
תלונת שווא פוגעת באופן מובהק במי שמופעלים כלפיו ללא צורך הליכים חריפים כאלה, אך היא פוגעת גם בנשים אחרות הסובלות באמת מאלימות במשפחה.
הפגיעה בגבר שהוגשה נגדו תלונת שווא היא פגיעה ברורה: הגבר חווה את החוויה הבלתי נעימה של מעצר לילה, שמו הטוב נפגע (בסביבה הקרובה והרחוקה), הוא מורחק לעתים מילדיו ומביתו, יכולתו להתפרנס עלולה אף היא להיפגע. הכתם של גבר אלים דבק בו.
יחד עם זאת, תלונות שווא פוגעות גם בנשים הסובלות מאלימות במשפחה וזקוקות באמת להגנה. זאת, משום שככל שיתבררו יותר תלונות שווא, כך עלולה להישחק ההגנה הכל כך חשובה, עבור נשים רבות שזקוקות באמת להגנה. קציני משטרה ושופטים עלולים למצוא עצמם מהססים להשתמש בהגנה.
אם כך, כיצד ניתן למנוע תלונות שווא?
למעשה, השאלה היא כיצד ניתן למנוע את הרצח הבא; ועדיין, במקביל, לתת מענה להיבטים הבעייתיים שתלונות שווא מציבות בפני המערכת המשפטית. למעשה, בידי המשטרה יש כבר כיום כלי המשמש אותה רבות בחקירת עבירות אחרות, אך כמעט לא נעשה בו שימוש בעבירות אלימות במשפחה. מדובר בבדיקת פוליגרף.
פוליגרף אמנם אינו קביל כראייה במשפט פלילי, אך הוא בהחלט כלי חקירתי ממדרגה ראשונה, בעיקר בתיקים שבהם אין ראיות או עדויות חיצוניות. המשטרה משתמשת בפוליגרף כדי לכוון ולמקד חקירות ולפסול חשודים פוטנציאליים. אין כל סיבה שלא לעשות שימוש בפוליגרף, גם במקרים בהם מדובר בתלונות על אלימות במשפחה, כשלב מקדים לפני ביצוע המעצר וכאינדיקציה לצורך במעצר.
מדוע יש להעניק לבדיקת פוליגרף מעמד כה משמעותי בתלונות על אלימות במשפחה?
על אף חסרונותיו, הפוליגרף מהווה כלי יעיל ואמין בהרבה, ביחס לשוטר/ת או שופט/ת המטפלים בתיק וקובעים - לפי שיקול דעתם, המבוסס על עדויות שני בני הזוג - האם מדובר במידת מסוכנות המצדיקה מעצר וצו הרחקה מיידיים.
בדיקת פוליגרף יכולה לתת אינדיקציה אמיתית לקצין החקירות, כיצד לנהל את הטיפול בתלונה. הבדיקה עשויה לסייע לקצין בהחלטה האם מדובר באדם שקרן, שככל הנראה ביצע את העבירות וצריך לפעול כנגדו בכל הכוח ולמצות עמו את הדין, או שמא מדובר (כנראה) בתלונת שווא, שניתן לטפל בה בדרכים רגילות, ללא סנקציית מעצר מיידי וצו הרחקה. בדיקת פוליגרף במקרים המתאימים גם למתלוננות, עשויה אף להרתיע נשים מהגשת תלונות שווא ותסייע לחשוף את אותן תלונות מומצאות. עם זאת צריך לוודא שעצם הדרישה לעבוד בדיקה מוסברת נכון ואין בה כדי להרתיע מתלוננת שאכן עברה תקיפה, במקרה כזה, יש לבצע את הבדיקה לחשוד בלבד.
כך, תינתן לחוקרי המשטרה אפשרות להפעלת שיקול דעת יותר רחב בתיקים אלה. כך, למשל: לשחרר את החשוד בתנאים מגבילים קלים בהרבה; או לא להפנות את התיק לבית המשפט, עד שלא הסתיימה החקירה וחומרי החקירה הוגשו לפרקליטות.
לסיכום: ברור לגמרי כי המאבק באלימות במשפחה הוא בנפש כולנו וכי מדובר בעבירות קשות, שבמקרים לא מעטים נגמרים ברצח. המטרה היא למנוע את הרצח הבא, מבלי לפגוע בחפים מפשע. לכן, טוב תעשה המשטרה אם תוסיף לארגז כלי החקירה שלה במקרים אלה גם בדיקת פוליגרף.
עו"ד גל שר טוב, עורך דין פלילי ותעבורה, מזה כ-24 שנה, הינו יוצא פרקליטות ושימש בעבר כראש לשכת תביעות וכראש לשכת חקירות במשטרה.
https://youtu.be/5H_CG61a5pc?t=334
חזרה לכל המאמרים