סגירת תיק בהסדר מותנה
בעבירות מסויימות ובנסיבות מסויימות, מוכוונים תיקי חקירה בסיום הליך החקירה להליך של הסדר מותנה, שמטרתו לצמצם את העומסים וההליכים המשפטיים המתנהלים בבתי המשפט, כאשר מדובר בעבירות קלות יחסית, שהתוצאה העונשית בסוף ההליך אינה חמורה וניתן להשיג את אותן התוצאות באמצעות הליך מזורז, שמצד אחד חוסך למערכת זמן וטרחה ומצד שני מציע לאזרח החשוד, פתרון קצר, וודאי, שבו מצד אחד מודים בביצוע העבירה ולוקחים אחריות על המעשים, מסכימים מראש על עונש כגון חתימה על התחייבות, קנס, פיצוי למתלונן וכד' ומצד שני לא מוגש כתב אישום, נחסך ההליך המשפטי, הסיכונים הרבים שכלולים בו, העונשים שיוטלו בבית המשפט שעלולים להיות גבוהים יותר והכי חשוב - סגירת התיק לא תותיר הרשעה פלילית ברישום הפלילי.
בעת שאדם פרטי או תאגיד גדול הסכימו להודות בעובדות של העבירה המיוחסת להם, תוך שהם הסכימו לקבל עליהם תנאים שהוצגו בפניהם במסגרת הסכם ידוע מראש, ניתן לסגור את תיק החקירה כנגדם בעילה של "סגירה בהסדר". חוק ההסדר המותנה נותן לגופי התביעה את הסמכות לסגור את התיק כנגד החשודים בכפוף למילוי כל התנאים. אותו הסדר נחתם ומוסכם בין החשוד באמצעות עורך דינו ובין התביעה. בעוד החשוד מתחייב לכבד את תנאי ההסכם כפי שהם יפורטו בפניו, על התובע להתחייב שלא להגיש כתב אישום ולסגור את התיק תחת העילה של "סגירה בהסדר". אותו חוק מקל על החשודים שעומדים בקריטריונים שנקבעו, אך באותה הנשימה הוא גם מקל את העומס בבתי המשפט.
תוכנו המלא של ההסדר המותנה
איך נראה הסדר שכזה?
בהסכם יש לפרט את ההתחייבות של כל אחד מהצדדים. על מנת שהסכם שכזה יתקיים, על החשוד מראש להודות בעובדות המצויינות שהינן הבסיס לעבירות שמיוחסות לו. הסנקציות שמוטלות על החשוד משתנות בהתאם להסדר, כאשר הן יכולות להיות התחייבות של החשוד שלא לשוב ולבצע את מעשיו, קנס כספי, פיצוי, פסילת רישיון הנהיגה, מכתב התנצלות המיועד לקורבן העבירה, עבודות שירות למען הציבור ולעתים מדובר גם על תכנית שיקום וטיפול. מנגד - התחייבות נוספת היא של התובע כלפי החשוד: זה מתחייב שלא להגיש כתב אישום ולסגור את התיק.
באילו מקרים ניתן לקיים את ההסדר המותנה?
תיקים שנסגרים בהסדר המותנה מוכרחים להיות תיקים הרלוונטים לעבירות של חטא ועוון, אך גם ישנם מקרים מסוימים בהם העבירות הן עבירות פשע. ישנם מספר תנאים לביסוס ההסדר: ראשית, כל עוד דעתו של התובע קובעת כי העונש המתאים לאותה העבירה אינו מצדיק מאסר בפועל. כמו כן, יש להבטיח כי הנאשם לא ביצע כל עבירה בחמשת השנים האחרונות, תוך שגם הנאשם לא יועמד לדין כל עוד הוא קיים את תנאי ההסדר.
הסדר מותנה: על אילו עבירות מדובר?
מובן כי ההחלטה בדבר הסדר מותנה מבוססת על פרמטרים נוספים מלבד העבירה לכשעצמה, אך כן חשוב לדעת אילו עבירות נכללות במסגרת הסדר שכזה: נזק שנעשה לרכוש על ידי מבצע העבירה, מעשה גניבה שלא כלל אלימות, תקיפה שלא גרמה לחבלה, הטרדה טלפונית, העלבה של עובד ציבור, מכירה של אלכוהול לקטינים, איומים ועוד.
הדגשים בחתימה על הסדר מותנה: ליווי של עורך דין
חתימה על הסכם שכזה מומלץ מאד שיתבצע בנוכחות עורך דין פלילי מנוסה ומקצועי. תפקידו של עורך הדין במעמד החתימה הוא לעיין בחומרי החקירה, תוך שעליו לעיין בטיוטות של כתב האישום המצורף. ישנם מספר סעיפים שחשוב להעניק להם תשומת לב כמו סעיף העבירה המצויין, העובדות בכתב האישום וכמובן שגם העונשים והפיצוי הנדרש לטובת החתימה על ההסדר המותנה. עורך דין מומלץ ומנוסה יוכל לבחון את חומרי החקירה והראיות, לבחון אם אכן קיימות ראיות להגשת כתב אישום, ובמידה שכן, להשיג הסדר מותנה איכותי, הוגן יותר ומקל יותר תוך שקילת כל ההשלכות המשפטיות של ההסדר.
חשוב להדגיש שהסדר מותנה בדר"כ מגיע ביוזמתה של התביעה המשטרתית או הפרקליטות ואולם, במקרים המתאימים עו"ד פלילי מנוסה ידע להעביר תיק למסלול הסדר מותנה גם אם התביעה הגישה או מתכוונת להגיש כתב אישום לבית המשפט.
חזרה לכל המאמרים