מהו רישום משטרתי?
כאשר אדם נחקר במשטרה תחת אזהרה, הכוונה כחשוד בעבירה, נפתח ברב המקרים תיק פלילי ואותו אדם משוייך במרשם המשטרתי כחשוד. מאותו רגע, כנגד אותו אדם קיים רישום משטרתי שנקרא מב"ד (ממתין לבירור דין), גם כאשר בסופו של יום, מחליטים לסגור את התיק מאחת העילות למשל חוסר ראיות או חוסר עניין לציבור, עדיין נותר רישום משטרתי בר"פ (רישום פלילי)
לדוגמא, עשרות אלפי גברים מוצאים עצמם, מדי שנה, זקוקים לשירותיו של עורך דין פלילי מומלץ משום שהם נחקרים במשטרה בחשד לתקיפת בת זוג (ולעתים אף בביצוע עבירות נוספות כגון היזק בזדון ואיומים). באופן מקרי, או לא, מסתבר כי חלק ניכר מהם נמצאים בהליך גירושין וההליך הפלילי משמש ככלי משחק בידי הצד האחר לשם הרחקתם מן הבית, השגת מטרות בביה"ד הרבני או בביהמ"ש לענייני משפחה וניסיון לסחוט רכוש או גט (או שניהם) מן הבעל.
כאשר מדובר בעבירה ראשונה של אלימות במשפחה (אלמ"ב) בה נחשד הבעל ואין מדובר בחשד לתקיפה הגורמת חבלה של ממש, נסגר לעיתים התיק, בשל "חוסר עניין לציבור" ולא מוגש כתב אישום. ניתן להגיש במקרה כזה בקשה לשנות את עילת הסגירה ל"חוסר אשמה" ובכך להביא למחיקת תיק פלילי מגיליון הרישום הפלילי של החשוד ואולם מדובר במשימה לא פשוטה. במקרה שבקשה כזו לא מתקבלת, שכן די ב"בדל של ראיה" (והיא למשל עדות האישה) כדי למנוע סגירת התיק בעילה זו. כמו כן, כנגד מאות אלפי אנשים בישראל קיים רישום משטרתי (תיק סגור) בעבירות אחרות ומגוונות מתחום עבירות הסמים, הרכוש, האלימות והמרמה.
מה המשמעות של רישום זה?
משמעות היוותרו של תיק משטרה סגור בגיליון הרישום הפלילי משתנה מאדם לאדם. עבור שכיר הדבר לא יהווה בעיה, בדרך כלל. ברם, עבור אדם המחזיק נשק – הדבר יביא, לרוב, לביטול רישיון הנשק, עבור אדם המבקש להתקבל למשרה ממשלתית או ביטחונית (או בגופים העובדים עבורם) – הדבר עלול להביא למניעת אפשרות זו ולאדם הממתין לקידום לדרגה בכירה בצבא – הדבר עלול להביא לעיכוב הקידום.
כמו כן, אמנם נרשם בגיליון הרישום הפלילי כי המידע אודות התיקים הסגורים אינו נמסר אלא למספר מצומצם של גופים, אך, בפועל, כאשר אדם מנסה להתקבל למקום עבודה, רבים מן המעסיקים דורשים מהמועמד לחתום על אישור למסירת מידע פלילי לטובת המעסיק (דבר שאינו חוקי אך נעשה כדבר שבשגרה) – דבר שמביא לפסילת מועמדים רבים בשל אותו תיק פלילי סגור.
מה ניתן לעשות על מנת למחוק רישום משטרתי?
מצב בלתי סביר זה ניתן כיום לפתרון ע"י הגשת בקשה מתאימה למטה הארצי במשטרת ישראל לצורך מחיקת רישום משטרתי סגור. בשנת 2009 תוקנו תקנות מיוחדות בנושא זה והביאו עמן שינוי גדול. מעתה, בהתקיים תנאים מסוימים ובחלוף 7 שנים מיום האירוע (תנאי מינימום) – ניתן להביא למחיקת רישום פלילי כך שלא יופיע כלל בגיליון הרישום הפלילי. מובן, כי בשל מורכבות העניין והמומחיות הנדרשת מומלץ להגיש בקשה מתאימה באמצעות עו"ד הבקיא בתחום – דבר העשוי לשפר מאוד את סיכויי ההצלחה של הבקשה.
משרד עורכי דין שר טוב מתמחה בנושא של מחיקת רישום משטרתי / מחיקת תיק פלילי. צוות המשרד שוקד במיומנות רבה על הכנתם של הטיעונים המתאימים בסוגיה זו, תוך שימת דגש על הנסיבות הייחודיות של התיק וסיפורו האישי של כל אחד ואחד מהלקוחות שלנו. אם תיק חקירה כנגדכם נסגר והדבר פוגע בכם או מפריע לכם, צרו עמנו קשר עוד היום ונעשה כל שביכולתנו על מנת למחוק רישום זה ולעזור לכם לצאת לדרך חדשה.
חזרה לכל המאמרים